Obejmy w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy jest bardzo rygorystyczny i należy wyjątkowo szczegółowo dbać o każdy detal i każdy etap produkcji. Wyroby powinny być jednorodne i bezpieczne. Z tego względu nad produkcją spożywczą prowadzi się wyjątkowy nadzór, a również na dalszych etapach kontaktu z żywnością, a więc podczas jej magazynowania, pakowania, znakowania, transportu i dystrybucji. Produkcja żywności to jeden z najpilniej nadzorowanych przemysłów, ze względu na wymagany poziom jakości produktów.  

Zalety stosowania obejm dostosowanych do przemysłu spożywczego
Wymogi jakościowe wytwarzanych produktów żywnościowych stawiają wymóg braku zanieczyszczeń produkowanej żywności. Aby zmniejszyć ryzyko dostania się zanieczyszczeń w trakcie wytwarzania produktu, należy korzystać ze specjalnych obejm wykonanych specjalnie do tego typu przemysłu i wykonanego z odpowiednią starannością i nadzorem. Dzięki temu zachowują warunki higieniczne oraz aseptyczne. Obejmy tego typu są proste w instalacji ich oraz w rozłączaniu i demontażu ( co pozwala na przeprowadzanie szczegółowych kontroli wszystkich etapów produkcji), pozwala też to na ich łatwiejszą manipulację. Ze względu na wysoki poziom nadzoru nad produkcją spożywczą wymagane jest, aby wszelkie elementy budujące maszyny wytwórcze, były łatwo dostępne, proste do odnalezienia oraz przeprowadzenia ich wymiany, tak aby wszelka usterka nie zatrzymała produkcji na długi czas. Z tego względu dostępne obejmy spożywcze mogą być wykrywalne magnetycznie lub za pomocą promieniowania Rentgenowskiego (X), poprzez zastosowanie elementów metalowych wewnątrz tworzywa. Obejmy wykorzystywane do przemysłu spożywczego spełniają szczegółowe wymagania zasad postępowania związanego z analizą zagrożeń i krytycznymi punktami kontroli (HACCP), stawianymi przez prawo żywnościowe. Dzięki temu są one idealne dla wszelkich branży: napojów, nabiału, cukierniczej, produkcji pieczywa, mięsa oraz mleka.  
Dobór obejm w produkcji żywności.
  Zależnie od etapu produkcji, na którym wykorzystywane są obejmy, należy zwrócić uwagę, czy są one wedle zapotrzebowania:
  • odporne na środki chemiczne
  • odporne na wysoką lub bardzo niską temperaturę
  • odporne na korozję
  • odporne na radiację
  Wysoki poziom zacisku, dzięki odpowiednio dobranej obejmie zapewnia optymalny poziom szczelności, a w wyniku tego również wspomagają wydajność, opłacalność i niezawodność produkcji. Odpowiednio dopasowany materiał, z którego wykonana jest obejma, oraz jej forma, wymiary i łatwość montażu, czynią ją najbardziej odpowiednią do zastosowania w przemyśle spożywczym.